ASP-tili

ASP-tili ja -sopimus on riskitön valinta 18-39 vuotiaalle, joka suunnittelee ensimmäisen oman asunnon ostoa.

 • Itseasiassa ASP-tili kannattaa avata 18 vuotta täytettyään joka tapauksessa, kertoo pankkineuvoja Kati Leppänen Lohjan Nordeasta.
 • ASP.-tili on tarkoitettu ensiasunnon ostajalle ja tilille on tarkoituksena säästää 10% ensiasunnon kauppahinnasta.
 • Tilin etuja ovat muun muassa se, että tilille maksetaan vähintään 1% korkoa ja mikäli tilin rahoilla päädytään ensiasunnon rahoitukseen niin tilille maksetaan jopa 5% veroton korko, kertoo Leppänen. ASP-tilin voi avata henkilö, joka ei ole aiemmin ostanut asuntoa tai omakotitaloa, tai jos on ostanut niistä vähemmän kuin puolet. Perintönä tai lahjaksi saatu asunto-osuus ei estä tilin avaamista, jos henkilö ei omista asuntoa kokonaan. Vapaa-ajan asunnon tai asumisoikeusasunnon omistaminen ei ole este ASP-säästämiselle.

Viiden prosentin korko

ASP- tilille asuntosäästäminen oikeuttaa myös automaattisesti valtion takaukseen 90% osalta, eli asunnon ensiostaja ei tarvitse välttämättä mitään muuta vakuutta lainalleen.

 • Itse olen ohjeistanut omat lapseni ottamaan ASP-tilin heti kun täyttävät 18-vuotta, ja näin on myös tehty, kertoo pankkineuvojana Lohjan Nordeassa toimiva Anne Rask.
 • Asuntoon säästäminen ASP tilin kautta ei vaadi minimissään suurta rahasummaa. Riittää kun laittaa 150€ joka vuosineljännes tilille niin ASP-säästöehdot täyttyvät ja jollei ole kiire niin säästöjä voi kerryttää tilille vaikka kuinka monta vuotta, jatkaa Rask. Minimisäästäminen tarkoittaa usein käytännössä vähintään 50€ säästämistä kuukaudessa kahden vuoden ajan.
 • ASP-tilin avaaminen ei sisällä mitään kustannuksia, mutta tilille pitää laittaa aloitussaldona 150€. Se raha ei mene pankille vaan on asiakkaan omaa säästettyä rahaa, jatkaa Rask.
 • Nordean ASP-tili on maksuton tili.

Asunto tai oma talo

ASP-säästöillä voi joko ostaa asunnon tai vaikkapa rakentaa/rakennuttaa sen ensimmäisen oman talon.

 • ASP-tili on asuntosäästämisen kannalta myös siksi hyvä, että asiakas näkee tilin verkkopankissa ja tilinsaldon, mutta ei pääse käyttämään rahoja muuhun tarkoitukseen, kertoo Rask.
 • Millä muulla tavalla voi säästää riskittä omaa asuntoa varten ja saada sijoituksille näin hyvää tuottoa, miettii Rask.

Fiksu tapa säästää

ASP-tilin voi aloittaa alle 40 vuotiaana ja säästöjä voi kerryttää niin kauan kuin haluaa.

 • Asiakkailleni olen sanonut, että ASP-tili on yksi fiksuimmista tavoista säästää, halusi sitten sen oman asunnon tai ei. Varsinkin nuoren, joka vielä asuu kotonaan, eikä ne juoksevat kulut ole vielä niin isot kuin omillaan asuvalla, olisi järkevää laittaa osa siitä mahdollisesta rahasta säästöön.
 • Monet vanhemmat ja isovanhemmat suosivat ASP-tilityyppistä säästämistä, koska silloin he voivat syntymäpäivä yms lahjat laittaa suoraan nuoren ASP-tilille, ja olla varmoja, että raha jää säästöön.
 • ASP-tilisäästäminen on fiksua myös siksi, että sopimusehtoja voi muuttaa sopimuksen aikana. Säästää voi vaikka joka kuukausi tai kerran vuosineljänneksessä tai sitten jättää kokonaan väliin. ASP-tilin säästöjä voi käyttää asunnonostamiseen sitten, kun kahdeksan vuosineljänneksen aikana on saanut säästettyä 10% asunnon kauppahinnasta.
 • Maksimissaan ASP-tilille voi kuukaudessa maksaa 1000€ tai kerran vuosineljänneksessä 3000€, kertoo Leppänen.

Asuntosäästöt muuhun tarkoitukseen?

Koskaan ei tiedä mihin elämä vie ja mitä tulee eteen. ASP-tili voidaan koska tahansa päättää ja rahat ottaa omaan käyttöön ilman ”rangaistuksia”.

 • Vaikka ASP-tilin säästöt joutuisi käyttämään niin aina on mahdollista avata myöhemmin uusi ASP-tili, kunhan on vielä alle 40 vuotias, kertoo Leppänen.

Antaa hyvää harkinta-aikaa

Ensiasunnon ostaminen on iso päätös, jota tulisi harkita kunnolla. ASP-tilisäästäminen antaa harkinta-aikaa jo sen kautta, että minimisäästöaika tulee täyttyä.

 • Kun aloittaa ajoissa, on helpompaa kerryttää tarvittava säästösumma. Kannattaa myös harkita huolella, mistä asunnosta tekee kaupat.
 • Meillä Nordeassa jokainen asiakastapaaminen on henkilökohtainen ja vaikka lait ja säädökset ovat kaikille samat, ovat säästösuunnitelmat ja tavoitteet aina jokaiselle yksilölliset, kertoo Leppänen.
 • Meiltä soitetaan asiakkaille, kun he ovat täyttäneet 18-vuotta ja toivotetaan tervetulleiksi käymään pankissa. Yhteisen tapaamisen aikana käydään läpi asiakkaan toiveita ja mahdollisuuksia ja usein siinä tilanteessa esittelemme myös ASP-tilin ja sen mahdollisuudet., kertoo Leppänen.

ASP-säästämisellä omaan kotiin jo nuorena

Jos 18-vuotias nuori aloittaa säästämisen ajoissa, on hänelle ensiasuntoon tarvittava 10% säästöosuus muutamassa vuodessa kasassa, ja mikä parasta, jos rahat tarvitaankiin toiseen tarpeeseen asiakkaan elämässä, on ASP-tili mahdollista lopettaa, siirtää rahat asiakkaan tilille korkoineen ja aloittaa mahdollinen tilisäästäminen myöhemmin uudestaan.