Säästäminen

Säännöllisesti säästämällä pienistäkin summista kerryttää ajan mittaan hyvän pesämunan. Varovaisellakin laskelmalla 30-vuotiaana aloitettu 50€ kuukaudessa säästäminen on kerryttänyt 50-vuotiaana mukavan reilun 18 000€ säästön, jolla voi sitten nauttia elämästä tai säästää edelleen.

 • Silloin nelisen vuotta sitten, kun aloitimme oman säännöllisen säästämisen, sen sai aikaan meidän oma pankkineuvojamme Erja. Hänen ehdotuksestaan aloimme molemmat laittaa pienen kuukausisumman automaattisesti säästöön, kertovat Tuomo ja Serja Berg. Pariskunta on ollut todella tyytyväinen säästämiseen varsinkin, kun vauhtiin päästiin.
 • Se on hyvä, että säästösumma menee joka kuukausi automaattisesti, eikä jää siihen ”heti saataville”, silloin säästäminen olisi vaikeampaan, kertoo Serja säästämisen helppoudesta.

Huomaamatta säästämistä

 • Nyt kun kaikki menee automaattisesti, rahaa oikeasti jää säästöön huomaamatta, kertoo puolestaan aviomies Tuomo. Serja myös kertoo, kuinka helppoa sekä pankkiasioiden että säästöjen hallinta ja seuraaminen on internetin välityksellä. Serja ja Tuomo ovat jo auttaneet kertyneillä säästöillä kotoa muuttanutta tytärtään.
 • Auttaminen oli helppoa, kun sivussa oli säästettynä rahaa, muuten se ei ehkä olisi onnistunut. Pariskunta on ollut muuten täysin tyytyväinen säästämiseen, ainoa asia, joka on jäänyt kaivelemaan, on että säästäminen aloitettiin niin myöhään.
 • Koskaan ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan ja mitä tapahtuu, niin kyllä me suosittelemme tällaista ”sukanvarteen” laittoa. Vaikka se raha lähtee automaattisesti omalta käyttötililtä, on se aina kuitenkin saatavilla sieltä säästöistä, jos sitä oikeasti tarvitsee.

Säännöllinen säästäminen

 1. Tuo turvaa talouteen
 2. Ei vaadi suuria tuloja eikä alkupääomaa
 3. Sopii vararahastoa kartuttavalle
 4. Tasaa markkinavaihtelut

Eläkkeelläkin voi pitää hauskaa ja elämä jatkuu

Kirsi ja Börje Ranta päättivät jo kymmenisen vuotta sitten aloittaa säännöllisen kuukausisäästämisen perus- eläkkeen lisäksi.

 • Nordean ja tutun pankkineuvojan kanssa kerran vuodessa asioiminen ja säästöjen seuranta on ollut meille aivan riittävää seurantaa ja lapsillekin ollaan jo puhuttu, että hekin alkaisivat säästää, kertovat Kirsi ja Börje.
 • Säästäminen on aloittamisen jälkeen helppoa ja automatisoituna sitä ei edes huomaa. Ainoa asia on, että olisipa tullut aloitettua aikaisemmin niin säästössä olisi paljon enemmän.

Mitä nuorempana sitä parempi

 • Näin vanhempana eläkeiän lähestyessä ei ehdi kerryttää sitä korkoa korolle tuottoa enää niin paljon, kuin mitä olisi ehtinyt jos olisi aloittanut jo vaikka silloin kolmekymppisenä.
 • Aina kannattaa säästää. Tällaisellä pienellä, omalle kukkarolle sopivalla säästämisellä saa sellaisen pienen turvaverkon ilman isoja riskejä. Kirsi ja Börje tietävät, että rahastosäästämisessä voi valita isommankin riskin, mutta he ovat lähteneet itse varmelle pohjalle.
 • Tärkeämpää on se pitkäaikainen säästäminen. Osakekurssien heilahteluita on kokoajan, mutta tällaisessa pitkäaikaisessa säästämisessä, ne tasaantunvat ja lopullinen tulos on plussaa.
 • Tietenkin aina voisi sijoittaa vaikka osakkeisiin, mutta silloin pitäisi olla enemmän tietoa ja aikaa sekä mielenkiintoa seurata kursseja. Rahastosijoittamisessa riittää, kun luottaa pankkiin.
 • Kyllä tämä helpompaa näin on ollut kuin se, että yrittäisi itse laittaa sivuun jollekin toiselle tilille.

Tee päätös säästämisestä heti

Säästämisen aloittaminen lykkääntyy helposti.

 • Monella on ehkä mielessä, että pitäisi aloittaa säästäminen. Siinä voi mennä vaikka vuosi, että ajattelee tilin avaamista, ja sinä aikana ei säästä vielä mitään. Pitäisi vaan aloittaa ja miettiä vaikka omia tavoitteita. On varmasti helpompi säästää, kun on asettanut tavoitteita itselleen ja tuleville säästöille, kertoo pankinjohtaja Sami Halonen. Säästämistä ei tulisi nähdä ylimääräisenä menona, vaan nimenomaan osana muita kuluja. Siksi on tärkeätä löytää omista kulutustottumuksista osa-alueita, joista liikenisi jonkin verran säästöpossuun laitettavaksi. Jo 1,70€ päivässä tarkoittaa 50€ kuukausisäästämisen mahdollisuutta. Säännöllinen säästäminen ei tarkoita, että pitäisi tinkiä omasta elämänlaadusta. Päinvastoin, kun laittaa tasaisin väliajoin jotain sukanvarteen, voi myös rennosti nauttia elämästä.
 • Yksi ajatuksen arvoinen mahdollisuus on myös ottaa hieman pidempi asuntolaina-aika, ja sen ohella alkaa säästää pienellä summalla rahaa. Ja sitten kun asunto on maksettu, on myös säästöissä rahaa, miettiin pankinjohtaja Eija Mäkinen.
 • Kyllä me pankissa pidämme sitä vähän kuin velvollisuutenamme, kertoa asiakaillemme näistä erilaisista mahdollisuuksista.
 • Tälle hetkellä kannattaa laittaa rahaa sivuun säästöihin. Korot ovat matalalla, mutta jos ja kun ne nousevat, myös nyt alhaiset asuntolainojen korot nousevat ja sitä myöten lainojen maksut.
 • Oma valintainen säästäminen on aina mahdollisuus, ei pakko. Jos oma taloustilanne ei anna myötä edes pienelle summalle, aina voi pitää välikuukauden. Säästäminen ei ole mitään lainanmaksun tyylistä pakkomaksamista, vaan itseensä ja tuleviin tarpeisiin sijoittamista.

Säästämisen voi aloittaa jo nuorena

Teemu Tolppala on 25-vuotias nuori mies, joka päätti aloittaa oman säännöllisen säästämisensä vuosi sitten ja nyt mielessä on kuukausisumman korotus.

 • Pankkineuvojani Jonne kertoi mahdollisuudesta ja päätös syntyi heti. On minulla tili Nordnetissäkin, mutta aikaa osakesijoittamiselle ei ole, joten tällainen automaattinen säästäminen tuntui hyvältä vaihtoehdolta.
 • Minulla on tällainen tuottohakuinen sijoitusprofiili, jota voi sitten muuttaa, jos siltä tuntuu. Teemu kertoo, kuinka hänellä on kavereita, jotka ovat lähteneet kiinteistösijoittajiksi, mutta hänelle sopii tämä tapa.
 • Itselleen tässä sijoitetaan ja säästetään. Rahaa menee säästöön ja jossain vaiheessa sen sitten käyttää johonkin tarpeeseen.
 • Ilman säästämistä se ”joku tarve”, saattaisi jäädä täyttämättä.
 • Yksi säästämisen syy on myös säästäminen sinne eläkkeelle. Haluan varmistaa, että minulla on rahaa käytössä myös silloin.
 • Kyllä minä suosittelen kavereillekin, jos he tulevat kysymään, onko tässä mitään järkeä. Aina on järkeä säästää sivuun, koska koskaan ei voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Tuottoesimerkkilaskelma

Laittamalla kuukausittain 100€ säästöön, maltillisella 4% tuotto-odotuksella, 20 vuoden päästä tilillä on melkein 37 000€ säästöjä, sisältäen noin 13 000€ tuottoa. Säästäminen alkaa itsekurista ja suunnitelmallisuudesta. Aika on rahastosijoittajan ystävä.